BUBUR SOM-SOM
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung jagung
- 5 helai daun pandan - dipotong pendek2 dan dikisar dengan 100 ml air. Ditapis
dan diambil pati pandannya.
- 400 ml santan pekat + 1200 ml air (apa yg saya buat ialah menjadikan air pandan
+ santan + air = 1700 ml)
- 2 sudu teh garam
- 1 sudu teh pewarna hijau
cara penyediaan
1. Campurkan semua bahan ke dalam
periuk. Kacau rata.
2. Nyalakan api. Kacau sentiasa
sehingga menggelegak dan bubur nampak berkilat.
3. Masukkan ke dalam mangkuk atau acuan
yang digemari. Sejukkan.
4. Hidangkan bersama air gula merah
SIRAP
GULA MERAH/ GULA MELAKA
Bahan-bahannya:
500 g gula merah / gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan – simpulkan
cara penyediaan
1. Campurkan semua bahan.
2. Masak atas api hingga gula merah
larut. Tapiskan dan sejukkan
No comments:
Post a Comment