BUBUR LAMBUK ASLI
Bahan-bahan
500 gram beras
100 gram udang kering-ditumbuk
3 batang serai-diketuk
2 cm halia-dihiris halus
1 helai daun pandan
15 biji lada hitam-diketuk
300 gram isi ayam
2.5 liter air
Garam secukup rasa
Bawang goreng dan daun bawang untuk hiasan
100 gram udang kering-ditumbuk
3 batang serai-diketuk
2 cm halia-dihiris halus
1 helai daun pandan
15 biji lada hitam-diketuk
300 gram isi ayam
2.5 liter air
Garam secukup rasa
Bawang goreng dan daun bawang untuk hiasan
Cara Penyediaan
1.Bersihkan
beras dan toskan.
2.Didihkan air,masukkan beras,udang kering,serai,halia,daun pandan,isi ayam dan lada hitam.
3.Kacau dan biarkan nasi dimasak sehingga menjadi hancur.
4.Masukkan garam secukup rasa.
5.Hidangkan bubur yang telah masak itu tadi ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng.
2.Didihkan air,masukkan beras,udang kering,serai,halia,daun pandan,isi ayam dan lada hitam.
3.Kacau dan biarkan nasi dimasak sehingga menjadi hancur.
4.Masukkan garam secukup rasa.
5.Hidangkan bubur yang telah masak itu tadi ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng.
*puasa dah dekat ni recall balik resepi supaya senang nak masak masa bulan puasa
No comments:
Post a Comment