Resepi Ayam Masak Limau Purut
Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam dipotong
sederhana/kecil-kecil
4-5 ulas bawang merah ditumbuk
4-5 ulas bawang putih ditumbuk
10-15 biji cili kering
2 inci kunyit hidup ditumbuk
2 inci halia ditumbuk
2 helai daun limau purut – Hiris kecil
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
4-5 ulas bawang merah ditumbuk
4-5 ulas bawang putih ditumbuk
10-15 biji cili kering
2 inci kunyit hidup ditumbuk
2 inci halia ditumbuk
2 helai daun limau purut – Hiris kecil
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak. gorengkan ayam
sehingga garing. ketepikan
2. Buang sedikit minyak dan
tinggalkan lebihan untuk menumis tumiskan bawang merah, putih, halia, kunyit
dan cili yang dah ditumbuk sehingga garing.
3. Masukkan hirisan daun limau
purut, sos cili dan sos tiram. kacau sebati. masukkan ayam, kacau seketika.
masukkan air, garam dan gula. biarkan seketika.
4. Kecilkan api dan biarkan dalam 5
minit, masukkan lagi sekeping daun limau purut. Kacau sebati.
No comments:
Post a Comment