Cara
Buat Ikan Pekasam
Bahan-Bahan:
- Ikan – Biasanya orang buat ikan pekasam menggunakan ikan air
tawar. Tapi tak ada masalah kalau hendak guna ikan laut seperti ikan gelama.
Ikan itu mestilah dibersihkan dengan sebersih bersihnya. Perut ikan mesti
dicuci sampai bersih. Ini untuk mengelakkan ikan mudah di hurungi lalat selain
menjaga kebersihan makanan kita.
-Garam – Sekilo ikan seratus gram garam.
- Beras – Disanga terlebih dahulu (goreng tanpa guna minyak).
Siap disanga, tumbuk sampai sederhana lumat.
- Asam keping – Ada juga orang yang tidak letak asam jawa atau
asam keping. Sebabnya, beras yang kita letak pada ikan itu sebenarnya pun sudah
memasamkan ikan melalui cara penapaian. Terpulang pada anda.
Cara
Membuat:
1.
Setelah ikan siap dibersihkan, masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm
garam. Masuk dalam bekas. tutup bekas tu. Simpan dalam peti ais semalaman,
2.
Kemudian ambil beras yang sudah disanga dan ditumbuk itu lalu gaulkan dengan
ikan yang sudah disimpan tadi. Lagi banyak beras lagi nampak menarik. Sebabnya,
nanti bila digoreng, beras inilah yang akan menjadi serbuk pekasam itu.
Tinggalkan sedikit beras untuk tuang di atas ikan yang telah siap disusun nanti.
3.
Cari bekas yang bertutup sangat rapat. Susun ikan tadi ke dalam bekas, setiap
susunan ikan tadi letakkan asam keping 1-2 keping.
4.
Masukkan air garam yang telah dimasak di atas api sederhana. Selepas sejuk air
garam tu masukkan ke dalam bekas ikan tadi sehingga kesemua ikan tadi terendam.
5.
Tuang beras lebihan yang telah ditumbuk tadi ke dalam bekas ikan.
6.
Akhir sekali tutup bekas dengan rapat. Letak plastik kat bawah penutup tu
supaya betul betul ketat. Ikan pekasam boleh dimasak selepas 2-3 minggu.
No comments:
Post a Comment