Resepi
Mee Kuah Daging
Bahan-Bahan:
2
peket mee kuning – secukupnya
1 kilo daging
2.5 liter air rebusan daging
sos tomato secukupnya
sos cili secukupnya
1 cawan kuah kacang
3 biji kiub stock ikan bilis
4 biji telur – utk pekatkan kuah
3 sudu besar cili kisar – boleh tambah
Garam dan gula secukup rasa
1 kilo daging
2.5 liter air rebusan daging
sos tomato secukupnya
sos cili secukupnya
1 cawan kuah kacang
3 biji kiub stock ikan bilis
4 biji telur – utk pekatkan kuah
3 sudu besar cili kisar – boleh tambah
Garam dan gula secukup rasa
Bahan
Tambahan –
8
biji telur rebus – dipotong 2
hirisan cili merah secukupnya
hirisan daun bawang secukupnya
Sayur taugeh dan sawi dicelur – secukupnya
Bawang goreng secukupnya
hirisan cili merah secukupnya
hirisan daun bawang secukupnya
Sayur taugeh dan sawi dicelur – secukupnya
Bawang goreng secukupnya
Bahan
Kisar –
5
biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
3 biji bawang putih
1 inci halia
Cara
Memasak:
1.
Rebus daging lembu sampai empuk kemudian daging dipotong kecil dan simpan semua
air rebusan tadi
2.
Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan yang dikisar dan cili kisar
sampai timbul bau wangi dan pecah minyak.
3.
Masukkan air rebusan daging serta kacau kuah dan masukkan kiub stock ikan
bilis, kuah kacang secukupnya, sos tomato dan sos cili secukupnya. Jika suka
masam boleh ditambah lagi sos tomato.
4.
Kacau semua bahan-bahan dan boleh dimasukkan semula daging ke dalam kuah serta
biarkan kuah masak sampai mendidih.
5.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian pecahkan 4 biji telur ke dalam
mangkuk serta kacau telur sedikit dan masukkan ke dalam kuah tadi. Kacau
pelahan-lahan sampai telur masak untuk memekatkan kuah .
6.
Celur mee, taugeh dan sawi kemudian tos serta ketepikan dulu, rebus semua
telur.
7.
Cara menghidang mee ni, mula-mula masukkan sayur taugeh/sawi dahulu dalam
mangkuk kemudian mee dan tuangkan kuah bersama isi daging, telur rebus, bawang
goreng, cili merah dan daun sup. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment