Saturday 28 November 2015

resepi membuat pecal @ gado-gado



Bahan-Bahan:

Isi Pecal –

Kangkung dicelur
Pucuk Paku dicelur
Pucuk Ubi dicelur
Kacang Panjang dicelur
Sengkuang potong kecil
Tauhu Basah digoreng dan dipotong
Meehoon dicelur
Timun potong kecil

Kuah Pecal –

Kacang Tanah
Belacan
Lada Kering
Udang Kering
Halia dan limau kasturi
Perasa seperti garam dan gula
Bawang (putih, besar dan kecil)
Air

Cara Membuat:

1. Bahan isi pecal mudah disediakan, hanya celur dan toskan.

2. Untuk membuat kuahnya pula, semua bahan-bahan kuah perlu digoreng dahulu dan dikisar.

3. Sebelum itu kisar kacang dahulu berasingan dengan bahan lain. Kisar kacang dengan air sehingga halus.

4. Masukkan kacang kisar dalam mangkuk dan kisar pula bahan-bahan lain seperti bawang, halia, belacan, udang kering dan lada kering yang digoreng tadi.

5. Campur bahan tadi bersama kacang yang di blend kacau dan tambah perasa seperti garam dan gula. Jika kuah agak pekat, tambah air panas dan kacau.

6. Potong limau kasturi dan perahkan ke dalam kuah dan kacau.

9. Bila kuah sudah siap, hidangkan bersama bahan-bahan yang sudah dicelur tadi.


1 comment: