Saturday, 29 November 2014

DAGING MASAK BLACKPEPER KICAP



DAGING MASAK BLACKPEPER KICAP

bahan-bahan
-600 gram daging_dihiris
-10 sudu makan kicap masin
-1 1/2 biji bawang besar(di potong bulat)
-2 biji cili besar(di potong serong)
-1 inci halia(dikisar)
-1 sudu makan blackpeper(ditumbuk halus)
-3 ulas bawang putih-(dikisar)
-1 biji bawang besar(dikisar)

cara penyediaan
1-peramkan daging dengan blackpeper,bawang putih,bawang besar yang telah dikisar dan halia-perapkan sekurangnya 1/2 jam
2-panaskan minyak dan tumis daging dan bahan perap tadi-tumis sehingga daging masak
3-masukkan sedikit air-2-3 cawan
4-masukkan bawang merah yang dihiris dan cili besar
5-perasakan dengan garam
6-masak sehingga bawang menjadi sedikit layu dan kuah menjadi agak kering
7-siap untuk dihidangkan

ok selamat mencuba

No comments:

Post a Comment