KUIH LAPIS
bahan-bahan
bahan A
-2 cawan tepung beras
-1 cawan tepung gandum
-2 sudu besar tepung jagung
-2 cawan santan pekat
-garam secukup rasa
bahan B
-1 1/2 cawan gula
-1 cawan santan pekat
-2 cawan santan cair
-daun pandan
bahan C
-serbuk koko-dibancuh
-perasa pandan
-pewarna hijau
cara penyediaan
1. masakkan atau renehkan bahan-bahan B dan biarkan sejuk
2.gaulkan bahan A sehingga rata dan asingkan
3.campurkan bahan A dan B-gaul sehingga rata dan tapiskan
4.bahagikan kepada 2 bahagian-1 bahagian dicampurkan dengan bancuhan koko dan 1 lagi bahagian di campurkan perasa pandan dan pewarna hijau
5.panaskan pengukus-lapikkan penutup dengan kain supaya air tidak menitik ke dalam bahan yang kita kukus
6.sapukan loyang dengan minyak
7.kukuskan loyang sehingga panas
8.setelah panas tuangkan sedikit bahan yang telah dibancuh tak kisahlah yang koko dulu atau yang pandan dulu
9.setelah tunang kukuskan selama 5 minit dan lapiskan pula dengan warna yang berbaza-kukuskan lagi lima minit
10.begitulah berselang sehingga habis-yang paling last tu kukuslah salam 15-20 minit
11.setelah selesai biarkan sejuk-setelah sejuk baru di potong mengikut citarasa anda
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment