Sunday, 30 November 2014

Gulai Daging Bersama Rebung



GULAI DAGING BERSAMA REBUNG

bahan-bahan
-300gm rebung-dihiris
-1/2 kg daging-dicincang atau dihiris 
-5 sudu makan tempah kari daging
-1 mangkuk santan
-3 cawan air
-2 biji bawang besar-di hiris
-3 ulas bawang putih-dihiris
-1 inci halia-dihiris
-3 kuntum bunga cengkih
-2 kuntum bunga lawang
-1 sudu teh jintan manis
-1 batang kayu manis
-2 tangkai daun kari

cara penyediaan
1.panaskan minyak di kuali dan tumiskan bunga lawang,cengkih kayu manis,jintan manis dan daun kari-sehingga naik bau

2.masukkan bawang besar,bawang putih,dan halia-terus tumis sehingga bawang menjadi kekuningan

3.masukkan rempah kari daging dan sedikit air,tumis sehingga rempah masak dan sedikit pekat

4. masukkan daging-masak seketika

5.masukkan santan dan air-masak sehingga mendidih

6.masukkan rebung-masak dengan api yang perlahan dan masak sehingga daging empuk dan tambahkan garam secukup rasa

setelah daging empuk matikan api dan bolehlah anda menjamu selera

selamat mencuba


No comments:

Post a Comment