GULAI DAGING BERSAMA REBUNG
bahan-bahan
-300gm rebung-dihiris
-1/2 kg daging-dicincang atau dihiris
-5 sudu makan tempah kari daging
-1 mangkuk santan
-3 cawan air
-2 biji bawang besar-di hiris
-3 ulas bawang putih-dihiris
-1 inci halia-dihiris
-3 kuntum bunga cengkih
-2 kuntum bunga lawang
-1 sudu teh jintan manis
-1 batang kayu manis
-2 tangkai daun kari
cara penyediaan
1.panaskan minyak di kuali dan tumiskan bunga lawang,cengkih kayu manis,jintan manis dan daun kari-sehingga naik bau
2.masukkan bawang besar,bawang putih,dan halia-terus tumis sehingga bawang menjadi kekuningan
3.masukkan rempah kari daging dan sedikit air,tumis sehingga rempah masak dan sedikit pekat
4. masukkan daging-masak seketika
5.masukkan santan dan air-masak sehingga mendidih
6.masukkan rebung-masak dengan api yang perlahan dan masak sehingga daging empuk dan tambahkan garam secukup rasa
setelah daging empuk matikan api dan bolehlah anda menjamu selera
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment