Friday 1 May 2015

udang butter @ butter prawn original


Bahan-bahan(untuk udang)
 
Udang 1/2 kilo-nak kopek kulit@buang kepala je pon boleh(ikut kreativiti)

Susu cair-suku cawan(50ml)

Bawang putih-3-4 biji(di kisar@dicincang halus-halus)

Cili padi-dihiris

Cili kering-potong kecil-kecil(kalau taknak pon boleh)

Daun kari-2 tangkai

Garam secukup rasa

Yang penting Butter


Cara-cara

1. Goreng udang guna minyak biasa sehingga berubah warna(nasak).Jangan masak lama sangat sebab udang segar akan kehilangan manisnya tak pun nanti jadi keras@liat.Lepas tu angkat udang.

2. Buangkan minyak tukar butter untuk menumis bawang putih,daun kari,cili kering dan cilipadi.Tumis sampai kekuningan dan naik bau.

3. Masukkan susu cair(susu segar pun boleh).masak sekejap.

4. Masukkan udang

5.Tambah garam secukuo rasa.tapi sesetengah butter memang ada campuran garam

6. Gaul rata pastu angkat letak di pinggan

7. Part ni yang payah sikit nak buat butter dia @floss



Bahan-bahan

Kuning telur-2-3biji

Minyak masak-3/4 cawan

Butter-3 sudu besar

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan butter

2. Sambil tu kacaukan kuning telur

3. Ok bila minyak dah panas kacaukan laju dalam bentuk bulatan(sehala)

4. Lepas tu tuangkan kuning telur perlahan-lahan biar jatuh halus
Teruskan kacau minyak secara bulatan sehingga masak(bole minta tolong kalau susah)

5. tapis minyak

6. Tabur atas udang yang dah siap digoreng tadi

ok itulah tips dan cara membuat butter prawn ni..Agak mencabar.tapi kenalah cuba dan usaha
ni lepas cubaan saya yang ke-3.kali dah taw dan bolehlah berpuas hati

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment