Pudding kelapa tapioca
Bahan-bahan
-1 cawan ubi kayu – dipotong
kiub
- 2 cawan santan
-1 cawan air
- gula secukup rasa
- 80 gm gula Melaka
- 2 helai daun pandan
- beberapa hirisan pisang
- 1 sudu bijan
- beberapa hirisan manga
- beberapa hirisan nanas(yang
dalam tin)
- sagu(optional)
Cara penyediaan
1. bersihkan ubi kayu dan
rebuskan sehingga lembut
2. campurkan santan,gula,air
dan daun pandan didalam periuk dan panaskan(menggunakan api perlahan) –
sehingga gula mencair
3. masukkan ubi kayu dan
gaulkan pelahan dan matikan api
4. masukkan pisang dan
letakkan pudding di dalam peti sejuk supaya sejuk
5. masukkan gula Melaka dan
sedikit air ke dalam periuk dan masak sehingga gula menjadi cair dan pekat
6. keluarkan pudding daripada
peti sejuk dan tuangkan sedikit gula Melaka dan taburkan dengan sedikit bijan
7. siap untuk
dihidangkan(hidangkan sejuk lagi sedap)
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment