Ikan Goreng
Kerabu Mangga
Bahan A:
1 ekor ikan
kerapu/siakap
1 biji telur1/2 sudu
makan gula
1/2
sudu makan serbuk perasa
1/2 sudu makan garam
1/2 sudu makan lada
sulah
Bahan B:
1 cawan tepung jagung
Bahan C:
1/2 cawan sos plum
2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan air limau nipis
Gula dan perasa secukup rasa
Bahan D: (dimayang)
1 biji mangga muda1 biji cili merah
500 gm lobak merah
1 biji bawang besar
500 gm daun ketumbar
Cara Penyediaan
1. Gaulkan ikan dengan bahan A hingga sebati.
2. Kemudian lumur dengan bahan B hingga
rata.
3. Selepas itu goreng ikan hingga masak.
4. Satukan bahan C dan D dalam mangkuk.
Gaul hingga sebati.
5. Masukkan ikan yang digoreng dalam pinggan dan taburkan
bahan C dan D yang digaul atas ikan.
6. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment