Tuesday, 3 February 2015

Kerutub daging Sarawak


Kerutub daging Sarawak


Bahan:

600 gm daging - dipotong lebar
1/2 cawan kerisik
1/2 cawang air asam jawa

1/2 cawan minyak
2 batang serai
sedikit lengkuas
garam dan gula

Bahan kisar:

1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
2 biji buah pelaga
1 sudu teh lada hitam
2 inci halia
2 inci lengkuas
10-15 tangkai cili kering
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1/2 sudu teh serbuk kunyit

Cara:

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar , serai dan lengkuas sampai garing, biarkan sampai agak kering airnya baru masukkan santan, kerisik, serai dan lengkuas. 

Biarkan sampai daging empuk tuangkan air asam dan perisakan dengan garam dan gula.

No comments:

Post a Comment