Sunday, 1 February 2015

Sambal Daging




SAMBAL DAGING

Bahan-bahan:

1/2 kilo daging - dipotong mengikut selera anda
1 sudu besar serbuk kunyit
15 biji cili padi - dikisar

1 biji bwg besar - dihiris kasar.
Garam
Air
Minyak 


Cara Penyediaan:

1. Bersihkan daging dan gaulkan bersama sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam.

2. Panaskan minyak.Masukkan daging. Tambahkan juga sedikit air - masak sehingga daging menjadi empuk dan asingkan

3. Tumiskan cili - sehingga pecah minyak

4. Masukkan bawang besar yang telah dihiris - tumis sehingga bawang besar menjadi layu dan cili masak

5. Perasakan sambal dengan garam dan gula dan masukkn daging yang telah digoreng tadi - gaul sehingga rata

6. Siap untuk dihidangkan

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment