SAMBAL DAGING
Bahan-bahan:
1/2 kilo daging - dipotong mengikut selera anda
1 sudu besar serbuk kunyit
15 biji cili padi - dikisar
1 biji bwg besar - dihiris kasar.
Garam
Air
Minyak
Cara Penyediaan:
1. Bersihkan daging dan gaulkan bersama
sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam.
2. Panaskan minyak.Masukkan daging. Tambahkan juga
sedikit air - masak sehingga daging menjadi empuk dan asingkan
3. Tumiskan cili - sehingga pecah minyak
4. Masukkan bawang besar yang telah dihiris - tumis sehingga bawang besar menjadi layu dan cili masak
5. Perasakan sambal dengan garam dan gula dan masukkn daging yang telah digoreng tadi - gaul sehingga rata
6. Siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment