Sotong Masak
Cendawan
Bahan:
1 kg sotong
(dibersihkan dibuang kepala dan dibelah memanjang di tengah2)
1 mangkuk cendawan
tiram (dihiris)
biji lada benggala (dipotong dadu)
1 biji bawang besar
(dipotong dadu)
3 ulas bawang putih
(dicincang)
1 mangkuk stok ayam
2 sudu tepung jagung
(dicairkan dengan sedikit air masak)
sedikit lada
hitam
sedikit garam
Cara Penyediaan
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih - hingga naik
bau.
2. Masukkan sotong dan cendawan - masak dengan api sederhana.
3. masukkan stok ayam dan tepung jagung - Biarkan kuah memekat
seketika.
4. masukkan lada benggala - masak sehingga lada empuk
5. Perasakan dengan garam dan lada hitam
6. Siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
wahhh...nyum2.Cendawan n sotong mmg gandingan best. Sy follow sini ye #11
ReplyDeleteok tq..sy follow awk juga
Deletesalam singgah dan follow :))
ReplyDeleteok tq.done singgah dan follow
Delete