Friday, 20 February 2015

Sotong Masak Cendawan



Sotong Masak Cendawan 



Bahan:
1 kg sotong (dibersihkan dibuang kepala dan dibelah memanjang di tengah2)
1 mangkuk cendawan tiram (dihiris)
biji lada benggala (dipotong dadu) 
1 biji bawang besar (dipotong dadu) 
3 ulas bawang putih (dicincang)
 1 mangkuk stok ayam 
2 sudu tepung jagung (dicairkan dengan sedikit air masak
sedikit lada hitam
sedikit garam


Cara Penyediaan

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih -  hingga naik bau.

2.  Masukkan sotong dan cendawan - masak dengan api sederhana.

 3. masukkan stok ayam dan tepung jagung - Biarkan kuah memekat seketika.

4.  masukkan lada benggala - masak sehingga lada empuk 

5. Perasakan dengan garam dan lada hitam

6. Siap untuk dihidangkan

selamat mencuba

4 comments:

  1. wahhh...nyum2.Cendawan n sotong mmg gandingan best. Sy follow sini ye #11

    ReplyDelete