Wednesday, 18 February 2015

Sambal Kerang Mama



sambal kerang mama

Bahan-bahan:

200 gm isi kerang



Bahan untuk di kisar(bahan A)

3 senduk cili kisar
5 biji bwg kecil
sebijik bwg merah sederhana.
5-6 ulas bawang putih
sedikit halia



Bahan-bahan lain:

1 biji bawang kuning hiris bulat2
Garam dan gula secukup rasa
1/2 inci belacan
1 batang serai di titik
sedikit santan
perahan jus asam jawa
sedikit sos tiram
sos cili
sos tomato



Cara Penyediaan:

Kerang dibersihkan, dan dicelur seketika di dalam air panas mendidiih, kemudian di kopek kopek dan di ambil isinya.

Kisar bahan A.

Panaskan minyak dalam kuali, masukkan hancurkan belacan, goreng hingga harum bau belacan

Masukkan cili kisar dan tumis sambil masukkan serai tiik sehinga naik minyak.

Masukkan jus asam jawa, sedikit santan garam, gula, sos tiram, sos cili dan sos tomato ,kacau hingga sebati.

Masukkan isi kerang dan hirisan bawang, kacau rata hingga sedikit berkuah, jangan terlalu kering.

Rasa dan matikan api. Sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment