Wednesday, 25 February 2015

Kurma Hati Ayam


Bahan-bahan:


1/2 kilo hati ayam 
3 sudu besr serbuk rempah kurma 
1/4 cawan air
 Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit perasa 
Sedikit serbuk lada hitam 
Sedikit perahan limau kasturi
Sedikit minyak untuk menggoreng


Cara-cara:

1. bersihkan hati ayam dan perapkan dengan jus limau - lebih kurang 5 minit dan toskan

2. Gaul hati yang telah dibersihkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.

3. Panaskan minyak dan gorengkan hati ayam. - goreng sehingga garing

4. Gaul serbuk rempah kurma dengan sedikit air  dan tumiskan - tumis sehingga terbit minyak 

5. Masukkan garan dan serbuk lada hitam - gaulkan sehingga rata

6. Masukkan hati ayam yang telah digireng tadi dan sedikit jus limau- gaul sehingga rata

7. Siap untuk dihidangkan

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment