Pindang
Bersantan
Bahan:
600 gm ikan
tenggiri/tongkol
6
biji cili merah - dikisar
sedikit lengkuas - dikisar
sedikit halia - dikisar
8 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 sudu makan ketumbar serbuk
1/2 sudu makan kunyit serbuk
1 keping asam gelugor
1 mangkuk santan
minyak
garam dan gula secukupnya
Cara penyediaan
1. Bersihkan ikan dan dipotong mengikut citarasa anda dan perapkan ikan bersama garam
2. Gorengkan ikan sehingga garing
3. tumiskan bahan
yang digiling hingga garing.
4. masukkan santan, asam gelugor,
garam dan gula secukupnya - masak sehingga mendidih
5. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan biarkan seketika.
6. Matikan api dan siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment