Wednesday, 25 February 2015

Kuah Pindang Bersantan



Pindang Bersantan

Bahan:


600 gm ikan tenggiri/tongkol
6 biji cili merah - dikisar
sedikit  lengkuas - dikisar
sedikit halia - dikisar
8 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 sudu makan ketumbar serbuk
1/2 sudu makan kunyit serbuk
1 keping asam gelugor
1 mangkuk santan
minyak
garam dan gula secukupnya

Cara penyediaan

1. Bersihkan ikan dan dipotong mengikut citarasa anda dan perapkan ikan bersama garam

2. Gorengkan ikan sehingga garing

3. tumiskan bahan yang digiling hingga garing.

4. masukkan santan, asam gelugor, garam dan gula secukupnya - masak sehingga mendidih

5. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan biarkan seketika.

6. Matikan api dan siap untuk dihidangkan

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment