Wednesday, 25 February 2015

Kari Kepala Ikan Sihat



Kari kepala ikan sihat

Bahan-bahan: 

1/2 kg kepala ikan 
2 biji bawang besar (dikisar)
6 biji bawang putih (dikisar) 
2  biji bawang merah (dihiris)
3  biji bawang putih (dihiris)
2  biji tomato (dibelah 6)
2  biji bawang besar (dihiris)
3  paket rempah kari ikan
1  sudu besar halba campur
3  tangkai daun kari
2  biji cili hijau (dibelah)
10 biji kacang bendi
Garam secukup rasa 
Asam jawa secukup rasa 

Cara memasak: 


1. Masukkan rempah, bawang merah dan bawang putih yang dikisar dalam satu bekas dan gaulkan.

2. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih yang dihiris - sehingga kekuningan

3. masukkan daun kari dan halba campur - tumiskan lagi sehingga naik bau

4. masukkan campuran rempah tadi.


5. Masukkan air, garam, air asam jawa dan bawang besar yang dihiris - masak sehingga mendidih

6. masukkan kepala ikan - masak sehingga kepala ikan masak dengan menggunkan api yang perlahan

7. masukkan tomato dan cili besar - masak seketika

8. siap untuk dihidangkan

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment