Kari kepala ikan sihat
Bahan-bahan:
1/2 kg kepala
ikan
2 biji bawang besar (dikisar)
6 biji bawang putih (dikisar)
2 biji bawang merah (dihiris)
3 biji bawang putih (dihiris)
2 biji tomato (dibelah 6)
2 biji bawang besar (dihiris)
3 paket rempah kari ikan
1 sudu besar halba campur
3 tangkai daun kari
2 biji cili hijau (dibelah)
10 biji kacang bendi
Garam secukup rasa
Asam jawa secukup rasa
Cara memasak:
1. Masukkan rempah,
bawang merah dan bawang putih yang dikisar dalam satu bekas dan gaulkan.
2. Panaskan minyak, tumis
bawang besar dan bawang putih yang dihiris - sehingga kekuningan
3. masukkan daun kari dan
halba campur - tumiskan lagi sehingga naik bau
4. masukkan campuran rempah tadi.
5. Masukkan air, garam,
air asam jawa dan bawang besar yang dihiris - masak sehingga mendidih
6. masukkan kepala ikan - masak sehingga kepala ikan masak dengan menggunkan api yang perlahan
7. masukkan tomato dan cili besar - masak seketika
8. siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment