Saturday, 31 January 2015

Ketam Masam Manis



KETAM MASAM MANIS



Bahan-bahan:

2 ekor ketam - dibersihkan dan dibelah dua
3 sudu bsr cili sos 
1/4 cwn cili kering - dikisar
2 sudu bsr sos tiram
2 bj bwg besar - dihiris
sedikit air
5 helai daun limau purut
sedikit minyak
1 sudu besar serbuk  kunyit
serbuk lada hitam - secukup rasa
garam - secukup rasa
gula- secukup rasa



Bahan hiris:

1 inci halia
3 ulas bawang putih


Cara Penyediaan:

 1. Gaul ketam yang telah dibersihkan dengan sedikit garam,serbuk kunyit serta serbuk lada hitam. Ketepikan.

2. Panaskan minyak.Goreng ketam setengah masak. Ketepikan.

3. Tumiskan bahan hiris - tumis sehingga naik bau.

4. Masukkan cili kering - tumis sehingga pecah minyak

5. masukkan sos tiram daun limau purut dan sos cili. - gaul sehingga rata

6. Masukkan air, garam gula serta sedikit perasa.

7.  Masukkan ketam yang telah digoreng tadi. Gaul rata

8. Masukkan bawang besar - masak sehingga bawang layu 

9. tutup api dan sedia untuk dihidangkan

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment