KETAM MASAM MANIS
Bahan-bahan:
2 ekor ketam - dibersihkan dan dibelah dua
3 sudu bsr cili sos
1/4 cwn cili kering - dikisar
2 sudu bsr sos tiram
2 bj bwg besar - dihiris
sedikit air
5 helai daun limau purut
sedikit minyak
1 sudu besar serbuk kunyit
serbuk lada hitam - secukup rasa
garam - secukup rasa
gula- secukup rasa
Bahan hiris:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
Cara Penyediaan:
1. Gaul ketam yang telah dibersihkan dengan sedikit garam,serbuk kunyit serta
serbuk lada hitam. Ketepikan.
2. Panaskan minyak.Goreng ketam setengah masak. Ketepikan.
3. Tumiskan bahan hiris - tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan cili kering - tumis sehingga pecah minyak
5. masukkan sos tiram
daun limau purut dan sos cili. - gaul sehingga rata
6. Masukkan air, garam gula serta sedikit perasa.
7. Masukkan
ketam yang telah digoreng tadi. Gaul rata
8. Masukkan bawang
besar - masak sehingga bawang layu
9. tutup api dan sedia untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment