Saturday, 3 January 2015

Muffin Pisang



MUFFIN PISANG

Bahan A: (Diayak sekali)

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder


Bahan B:

1 cawan pisang yang dilecek
1 cawan gula perang
1cawan minyak masak
2 biji telur
Secubit garam
Coklat rice/ bauh-buahan campuran (pilihan)


cara penyediaan

1.   Pukul telur dan gula perang hingga kembang.

2.   Masukkan minyak, pisang dan garam. Gaul hingga sebati.

3.  Masukkan bahan tepung. Gaul hingga sebati.

4.  Masukkan buah-buahan campuran. Gaul sebati.

5. Masukkan adunan ke dalam cawan kertas yang diletakkan di dalam acuan muffin.

6.  Bakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 20 minit (atau hingga muffin masak).

7.   Hidangkan

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment