Thursday, 8 January 2015

Ayam Ungkep



AYAM UNGKEP

Bahan-Bahannya:

1/2 ekor ayam - potong ikut suka
2 biji kentang - belah 4
1 kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 bunga lawang
1 sudu makan asam jawa + semangkuk air
3 sudu makan rempah kari daging - campur sedikit air untuk dijadikan paste... 


Bahan Tumbuk Lumat / Kisar:

1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan ketumbar biji
 2 inci kunyit hidup
2 inci halia
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar


Cara-caranya:


 1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. 

2. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang - tumis sehingga wangi

3. Masukkan bahan tumbuk - tumis hingga wangi.

4. Masukkan paste kari - Tumis hingga terbit minyak.

5. Masukkan ayam. Gaul rata. Tutup periuk sebentar supaya ayam sedikit empuk

6. Masukkan air asam jawa. 

7. Masukkan kentang - masak dengan api yang sederhana dan periuk ditutup

8. Tambahkan garan dan perasa dan masak sehingga ayam menjadi empuk

9. Siap untuk dihidangkan

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment