ACAR BUAH
Bahan-bahan :
4
biji nipis/kasturijeruk
10 biji belimbing buluh jeruk
20
biji cermai jeruk
5 biji mangga muda jeruk
1 cawan kismis
5 biji buah pala jeruk
1 mangkuk kecil halia jeruk
10 biji prune
250gm buah asam boi – warna merah
5 biji buah bidara jeruk
20 biji bawang merah, biar sebiji-sebiji
5 biji bawang putih, biar sebiji-sebiji
Setengah botoll kecil cuka putih 2 1/2
cawan gula
1 1/2 cawan cili kering yang telah siap kisar
2 sudu serbuk ketumbar
1
sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih sedikit bijan
goreng
5 biji bawang merah dihiris
3 biji bawang putih, dihiris
1
cawan minyak untuk menumis
cara penyediaan
1. Panaskan
minyak, tumiskan bawang hiris - sehingga wangi.
2. masukkan cili kisar - tumis sehingga pecah minyak
3. masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan
jintan putih
4. masukkan gula dan cuka - tumis sehingga gula larut dan pekat
5. Masukkan buah-buahan serta bawang - tumis hingga semua larut dan sebati
6. Taburkan bijan goreng
7. Siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment