Saturday, 3 January 2015

Apam Labu



APAM LABU

bahan-bahan

Bahan A

- 3 sudu makan tepung gandum

- 2 sudu teh yis segera (mauripan)
- 1 sudu teh gula
- 3 sudu makan air suam


Bahan B:


- 240 gram labu kuning - direbus hingga empuk
- 150 gram gula
- 1 biji telur

- 150 ml santan pekat

BahanC: 
(Diayak Bersama)


- 200 gram tepung gandum

- 1 sudu teh baking powder

BahanD:
 (digaul rata dan dikukus sebentar)


- Sesenduk kelapa parut (ambil putihnya sahaja)
- Sedikit garam


cara penyediaan

1.  Campur Bahan A di dalam mangkuk kecil. Kacau sebati dan biarkan adunan selama 5 - 10 minit.

2.  Campur semua Bahan B di dalam blender. Kisar halus dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan.

3 Masukkan Bahan C ke dalam mangkuk adunan sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. 

4. Masukkan Bahan A ke dalam mangkuk adunan dan dikacau hingga rata. Tutup mangkuk adunan. Perapkan selama 1 jam. 

5.  Didihkan air kukusan. Balut tudung kukus.

6.   Tuang adunan apam ke dalam acuan atau loyang yang sudah dioles dengan sedikit minyak masak. 

7.  Kukus hingga masak.(selama 15 - 20 minit)

8    Hidangkan bersama-sama kelapa parut tadi

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment