SAMBAL IKAN TONGKOL
Bahan-Bahan
600 gm ikan tongkol - dilumur garam dan kunyit dan digoreng hingga masak
5 sudu makan cili kering kisar
1 sudu teh asam jawa + 1 cawan air
1 biji bawang besar - potong bulat
Garam
Serbuk perasa
bahan kisar
1 cm halia
3 ulas bawang kecil
1 biji bawang besar
1sudu teh belacan
3 ulas bawang kecil
1 biji bawang besar
1sudu teh belacan
cara penyediaan
Panaskan sedikit minyak di dalam
kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan.
Masukkan cili kering kisar. Tumis
hingga terbit minyak.
Masukkan air asam jawa. Biarkan
mendidih.
Masukkan garam dan serbuk perasa.
Kacau rata.
Masukkan ikan tongkol goreng dan
bawang besar. Kacau rata hingga bawang layu.
Tutup api. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment