SAMBAL TUMIS SOTONG
bahan-bahan
- 600 g sotong -
dibersihkan dan dipotong cincin
- 1/2 sudu makan asam jawa + 1 cawan air
- 1 biji bawang besar - dibelah dua dan dimayang kasar
- garam
- serbuk perasa
- 1/2 sudu makan asam jawa + 1 cawan air
- 1 biji bawang besar - dibelah dua dan dimayang kasar
- garam
- serbuk perasa
bahan kisar
- 10 biji cili api
- 5 hingga 7 sudu besar cili kering yang telah dikisar
- 3 ulas bawang putih
-1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
-1 biji bawang besar
cara penyediaan
1. Panaskan sedikit minyak di dalam
kuali - Tumis bahan tumbuk hingga naik minyak.
2. Masukkan air asam jawa - Tumis lagi
hingga kuahnya kering dan naik minyak.
3. Masukkan sotong, bawang besar, garam
dan serbuk perasa - Kacau hingga rata. Masak hingga bawang layu dan sotong
masak. (Jangan masak lama-lama, nanti sotong jadi liat).
4. Tutup api dan hidangkan.
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment