Saturday, 3 January 2015

Sambal Tumis Sotong



SAMBAL TUMIS SOTONG

bahan-bahan

- 600 g sotong - dibersihkan dan dipotong cincin
- 1/2 sudu makan asam jawa + 1 cawan air
- 1 biji bawang besar - dibelah dua dan dimayang kasar
- garam
- serbuk perasa


bahan kisar

- 10 biji cili api
- 5 hingga 7 sudu besar cili kering yang telah dikisar
- 3 ulas bawang putih
-1 biji bawang besar


cara penyediaan

1.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali - Tumis bahan tumbuk hingga naik minyak.

2. Masukkan air asam jawa - Tumis lagi hingga kuahnya kering dan naik minyak.

3.  Masukkan sotong, bawang besar, garam dan serbuk perasa - Kacau hingga rata. Masak hingga bawang layu dan sotong masak. (Jangan masak lama-lama, nanti sotong jadi liat).

4. Tutup api dan hidangkan.

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment