Wednesday, 28 January 2015

Daging Palembang


DAGING PALEMBANG



Bahan-bahan



700 gram daging - potong lebar dan nipis

2 batang serai - dititik
500ml santan pekat
1 cawan kicap lemak manis 
1sb sos tiram
minyak 
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

2 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga




Bahan kisar



1 labu bawang besar
5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

2 cm halia

3 cm lengkuas
2 sudu makan cili boh 






Cara penyediaan



1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar,kulit kayu manis,bunga lawang bunga cengkih,buah pelaga bersama serai sehingga pecah minyak. 


2. Masukkan daging dan gaul sebati - masak dengan api sederhana sehingga air dari daging keluar



3. Masukkan kicap dan sos tiram dan diikuti dengan santan -  masak hingga daging empuk.

 (Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat)


4. Perasakan dengan garam

5. Siap untuk dihidangkan

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment