Saturday 17 January 2015

Som Tam



SOM TAM

Bahan- bahan

 5 tangkai cili padi
 3 ulas bawang putih
 2 sudu besar air gula kabung
1 sudu besar sos sotong
 1 sudu kecil garam
50 gram kacang tanah - disangai
50 gram udang kering
1 biji mangga muda - dihiris
 1 biji betik muda(saiz kecil) - dihiris
2 kelopak daun salad
 2 tangkai kangkung
2 batang kacang panjang - dihiris memanjang
 4 biji limau nipis - diambil jusnya
 1 kuntum bunga kantan - dihiris halus

Cara menyediakan

1. Menggunakan periuk tanah, lenyekkan bawang putih dan cili padi hingga hancur.

2. Masukkan udang kering, garam dan kacang tanah- lenyekkan lagi.

3. Masukkan pula air gula dan sos sotong -  lenyekkan hingga semuanya sebati.

 4. Masukkan mangga dan betik muda - gaulkan sebati

5.Tuangkan jus limau nipis - kacau rata.

 6. Masukkan kacang panjang

7. Masukkan bunga kantan - kacau hingga sebati


8.  Hidangkan bersama daun salad dan kangkung.

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment