Nasi Tomato
Bahan-bahan
3 cawan beras basmati - cuci dan rendam selama
30 minit
1 camca besar pes tomato
2 camca besar sos tomato
2 camca besar minyak sapi
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dicincang
1 inci halia - dititik
1 helai daun pandan - dikat dan disimpul
3 1/2 cawan air
1 cawan susu rendah lemak atau susu cair
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
cara-cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk.
2. Tumiskan kayu
manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, halia, bawang besar, bawang
putih dan daun pandan - sehingga naik wangi.
3. Masukkan pes tomato dan tomato
sos - Kacau dengan rata.
4. Beras dibasuh dan ditoskan sehingga kering.
5. Apabila
bahan tumisan sudah naik wangi, masukkan beras dan goreng beras kira-kira 1-2
minit.
6. Curahkan air yang sudah mendidih dan susu rendah lemak ke dalam periuk
nasi.
7. Masukkan garam secukup rasa dan kacau dengan rata.
8. Masak seperi biasa
sehingga nasi menjadi kering.
9. Taburkan kismis dan kacang pis ke atas nasi
sebagai hiasan.
10. Selepas nasi sudah masak, tutupkan suis periuk nasi
tersebut.
Hidangkan Nasi Tomato dengan hirisan daun
bawang/ daun sup, bawang goreng, nenas dan lain-lain
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment