Monday, 26 January 2015

Nasi Tomato





Nasi Tomato  



Bahan-bahan


3 cawan beras basmati - cuci dan rendam selama 30 minit 
1 camca besar pes tomato 
2 camca besar sos tomato 
2 camca besar minyak sapi 

1 biji bawang besar - dihiris 

2 ulas bawang putih - dicincang 

1 inci halia - dititik 
1 helai daun pandan - dikat dan disimpul 
3 1/2 cawan air 
1 cawan susu rendah lemak atau susu cair 
Garam secukup rasa 
1 batang kayu manis 
5 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga 
1 kuntum bunga lawang 




cara-cara

1. Panaskan minyak sapi dalam periuk. 

2. Tumiskan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, halia, bawang besar, bawang putih dan daun pandan  - sehingga naik wangi.

3. Masukkan pes tomato dan tomato sos - Kacau dengan rata.

4. Beras dibasuh dan ditoskan sehingga kering.

5. Apabila bahan tumisan sudah naik wangi, masukkan beras dan goreng beras kira-kira 1-2 minit. 
6. Curahkan air yang sudah mendidih dan susu rendah lemak ke dalam periuk nasi.

7. Masukkan garam secukup rasa dan kacau dengan rata.

8. Masak seperi biasa sehingga nasi menjadi kering. 

9. Taburkan kismis dan kacang pis ke atas nasi sebagai hiasan.

10. Selepas nasi sudah masak, tutupkan suis periuk nasi tersebut. 

Hidangkan Nasi Tomato dengan hirisan daun bawang/ daun sup, bawang goreng, nenas dan lain-lain

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment