Sunday, 25 January 2015

Ayam Masak Ungkep (Jawa)



AYAM MASAK UNGKEP

Bahan:
1 ekor ayam - dipotong 12, lebih elok jika ayam tua/ayam kampung

Bahan A (untuk dikisar)
2 labu bawang besar
10 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
20 tangkai cili padi 

Bahan tumis:
Halia (dihiris nipis)
1 liter air
2 batang serai
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara Penyediaan



1. Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit.

2. Panaskan minyak dan tumiskan halia yang dihiris nipis - sehingga garing.

3. masukkan bahan yang telah dikisar -  Tumis sehingga naik minyak.

4. masukkan ayam. tumis seketika

5. Masukkan air, serai yang telah diketuk - kacau seketika

 6. Masukkan garam secukup rasa. 

7. Masak sehinggaayam menjadi empuk dan kuah menjadi pekat

8. Siap untuk dihidangkan

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment