AYAM MASAK UNGKEP
Bahan:
1 ekor ayam - dipotong 12, lebih elok jika ayam tua/ayam kampung
Bahan A (untuk dikisar)
2 labu bawang besar
10 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
20 tangkai cili padi
Bahan tumis:
Halia (dihiris nipis)
1 liter air
2 batang serai
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan
1. Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak dan tumiskan halia yang dihiris nipis - sehingga garing.
3. masukkan bahan yang telah dikisar - Tumis sehingga naik minyak.
4. masukkan ayam. tumis seketika
5. Masukkan air, serai yang telah diketuk - kacau seketika
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Masak sehinggaayam menjadi empuk dan kuah menjadi pekat
8. Siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment