Thursday 22 January 2015

Kek Batik Coklat


KEK BATIK COKLAT RINGKAS

Bahan-bahan:

- 200gm millo 
- 250gm butter/marjerin
- 3 sudu makan serbuk koko
- 1 tin kecil susu pekat manis - boleh kurangkan jika tidak mahu terlalu manis
- biskut marie secukupnya





Cara-cara menyediakan:

1. Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau sehingga hancur.

2. Kemudian masukkan serbuk koko - Kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul. Setelah pekat ,padamkan api.

3. Susun biskut marie di dalam loyang (lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk). 

4. Lapis dengan adunan coklat, susu biskut marie - sendukkan adunan coklat
(Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis)

5. Siap dan biarkan sehingga beku

6. Potong dan hidangkan.

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment