GULAI DAGING BRIYANI
Bahan-bahan:
1 kg daging lembu - dipotong
3 ulas bawang besar - dihiris nipis
3 sudu besar minyak sapi
4 sudu besar rempah briyani
1/2 cawan bawang goreng
1 senduk kecil tomato puree
3 biji tomato - dihiris
3 sudu besar serbuk badam
1/2 cawan tairu atau susu cair
Bahan untuk dikisar:
4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 biji cili hijau
4 biji cili merah
Bahan untuk ditumis:
5 kuntum bunga cengkih
4 kuntum buah pelaga
1 batang kayu manis
Cara Penyediaan:
1. Gaulkan daging bersama bahan yang dikisar. Perap selama lebih kurang satu jam.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan untuk ditumis - tumis hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan rempah briyani dan masak hingga pecah minyak.
5. Masukkan daging, tomato puree, tomato hiris, bawang goreng dan sedikit daun
ketumbar. Kacau seketika hingga sebati.
6. Masukkan sedikit air dan tairu ataupun susu cair dan serbuk badam. Masak
sehingga empuk dan kuah menjadi pekat.
7. Siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment