acar timun cili padi
bahan-bahan
§ 1
batang timun-di hiris
§ 1
batang lobak merah-dihiris
§ 2
ulas bawang putih-dihiris
§ 1/2
bawang besar-dihiris
§ 3
biji cili padi-dihiris
§ 3
sudu besar cuka
§ 1
cawan air
§ 1/2
sudu kecil serbuk kunyit
§ 1
sudu besar cili giling
§ 1/2
sudu kecil biji sawi
§ garam
§ gula
cara-cara
1.
Belah 4 bawang putih. Mayang bawang besar
2.
Potong memanjang lobak merah dan timun.
Rendam dalam air garam
3.
Panaskan minyak, tumis bawang putih
4.
Masukkan serbuk kunyit dan cili. Tumis sampai
wangi.
5.
Masukkan air. Biar sampai mendidih
6.
Masukkan timun dan bahan-bahan lain. Jangan
terlalu lama. Agak-agak 2-3 minit. Kemudian padamkan api.
No comments:
Post a Comment