Kuah pindang ikan
bahan-bahan
§ 4 ekor ikan kembung-saiz sederhana
§ 1/2 biji bawang besar-dihiris
§ 3 biji bawang putih, dihiris
§ 1 batang daun bawang, dipotong memanjang
§ 2 cm kunyit,-dikisar@ditumbuk
§ 3 biji cili merah besar,-dihiris serong
§ 1 batang serai-diketuk(bahagi 2)
§ 2 lembar daun salam-dicuci bersih
§ 1 biji asam keping, dicuci bersih
§ air secukupnya
§ garam- secukup rasa
§ cili padi- secukupnya
§ tomato
§ bendi
§ 5 buah belimbing kecil, dicuci dan dibelah
dua(optional)
cara penyediaan
1.
bersikan ikan
2.
Tumis bawang besar,
bawang putih dan kunyit-hingga naik bau
3.
Masukkan air
secukupnya, kemudian daun salam, serai, asam kepiing, daun bawang, masak hingga
mendidih.
4.
Baru masukkan ikan
kembung, cili merah dan cili padi
5.
masukkan tomato dan
bendi(jika gunakan belimbing kecil masukkan sekali)
6.
Tambahkan
garam-secukup rasa
7.
masak sehingga ikan
masak
No comments:
Post a Comment