Monday, 20 April 2015

Kuah pindang ikan




Kuah pindang ikan

bahan-bahan
§  4 ekor ikan kembung-saiz sederhana
§  1/2 biji bawang besar-dihiris
§  3 biji bawang putih, dihiris
§  1 batang daun bawang, dipotong memanjang
§  2 cm kunyit,-dikisar@ditumbuk
§  3 biji cili merah besar,-dihiris serong
§  1 batang serai-diketuk(bahagi 2)
§  2 lembar daun salam-dicuci bersih
§  1 biji asam keping, dicuci bersih
§  air secukupnya
§  garam- secukup rasa
§  cili padi- secukupnya
§  tomato
§  bendi
§  5 buah belimbing kecil, dicuci dan dibelah dua(optional)
cara penyediaan

1.     bersikan ikan
2.     Tumis bawang besar, bawang putih dan kunyit-hingga naik bau
3.     Masukkan air secukupnya, kemudian daun salam, serai, asam kepiing, daun bawang, masak hingga mendidih.
4.     Baru masukkan ikan kembung, cili merah dan cili padi
5.     masukkan tomato dan bendi(jika gunakan belimbing kecil masukkan sekali)
6.     Tambahkan garam-secukup rasa

7.     masak sehingga ikan masak

No comments:

Post a Comment