Friday 17 April 2015

Daging Panggang Slurp



daging panggang slurp

bahan-bahan
§  Bawang putih 3-4 ulas – didadu halus
§  Serai 1 batang – dipotong bulat2 nipis
§  Kicap pekat (manis) 3-4 sudu
§  Sos tiram 1 sudu
§  Sedikit pepper
§  Sedikit garam
§  Dua ketul daging saiz sederhana
cara-cara

cara perap daging

1. Letakkan daging didalam bekas berpenutup-boleh peap lama dalam peti sejuk
2. Taburkan bawangputih yg telah dipoting dadu td
3. Masukkan juga serai yg telah dihiris nipis
4. Masukkan kicap pekat
5.  Masukkan pula sos tiram
6. Taburkan sedikit pepper
7. tambahkan garam-secukup rasa
8. Gaulkan kesemua bahan agar menyaaluti daging
9. Tutupkan bekas, simpan dlm peti ais
10. Perap sekurangnya 2-3 jam(lebih lama lebih ok)
cara panggang
1. bila da siap perap dan bahan-bahan dah meresap ke dalam daging
2. Panaskan non-stick pan, masukkan sedikit butter atau minyak masak
dan masak dalam 10 minit-sehingga warna daging berubah
3. siap untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment