daging panggang slurp
bahan-bahan
§ Bawang
putih 3-4 ulas – didadu halus
§ Serai
1 batang – dipotong bulat2 nipis
§ Kicap
pekat (manis) 3-4 sudu
§ Sos
tiram 1 sudu
§ Sedikit
pepper
§ Sedikit
garam
§ Dua
ketul daging saiz sederhana
cara-cara
cara
perap daging
1. Letakkan daging didalam bekas
berpenutup-boleh peap lama dalam peti sejuk
2. Taburkan bawangputih yg telah dipoting dadu
td
3. Masukkan juga serai yg telah dihiris nipis
4. Masukkan kicap pekat
5. Masukkan pula sos tiram
6. Taburkan sedikit pepper
7. tambahkan garam-secukup rasa
8. Gaulkan kesemua bahan agar menyaaluti daging
9. Tutupkan bekas, simpan dlm peti ais
10. Perap sekurangnya 2-3 jam(lebih lama lebih
ok)
cara
panggang
1. bila da siap perap dan bahan-bahan dah
meresap ke dalam daging
2. Panaskan non-stick pan, masukkan sedikit
butter atau minyak masak
dan masak dalam 10 minit-sehingga warna
daging berubah
3. siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment