burung puyuh halia istimewa
§ 4 ekor burung puyuh- potong 4 setiap ekor
§ 1 biji bawang besar-dihiris
§ 2 ulas bawang putih-dihiris
§ 2″ halia-dihiris@diketuk
§ 2 biji cili merah-dihiris
§ 7 biji cili padi – dihiris
§ 2 sudu besar sos tiram
§ 1 sudu kecil lada hitam – di tumbuk kasar
§ 1/2 kiub pati ayam
§ Sedikit garam, serbuk kunyit & gula
§ Minyak untuk menggoreng
cara-cara
1.
Burung puyuh di bersih
& di toskan. Di perap dengan garam & serbuk kunyit. Kemudian di
gorengkan jangan terlalu garing, ketepikan.
2.
Tinggalkan dalam 2
sudu besar minyak menggoreng puyuh tadi, tumiskan bahan-bahan yang di hiris
sampai naik bau & agak layu sikit.
3.
Masukkan sos tiram,
lada hitam & kiub pati ayam beserta sadikit gula. Kacau sebatikan.
4.
Kemudian masukkan
burung puyuh tadi bersama cili merah & cili padi. Kacau hingga bahan tumis
tadi sekata dengan burung puyuh tadi.
5.
Sesuaikan dengan
citarasa kita, bila sudah sekata tutupkan api & bolehlah di hidangkan.
No comments:
Post a Comment