Sunday, 19 April 2015

burung puyuh halia istimewa



burung puyuh halia istimewa

§  4 ekor burung puyuh- potong 4 setiap ekor
§  1 biji bawang besar-dihiris
§  2 ulas bawang putih-dihiris
§  2″ halia-dihiris@diketuk
§  2 biji cili merah-dihiris
§  7 biji cili padi – dihiris
§  2 sudu besar sos tiram
§  1 sudu kecil lada hitam – di tumbuk kasar
§  1/2 kiub pati ayam
§  Sedikit garam, serbuk kunyit & gula

§  Minyak untuk menggoreng

cara-cara

1.     Burung puyuh di bersih & di toskan. Di perap dengan garam & serbuk kunyit. Kemudian di gorengkan jangan terlalu garing, ketepikan.
2.     Tinggalkan dalam 2 sudu besar minyak menggoreng puyuh tadi, tumiskan bahan-bahan yang di hiris sampai naik bau & agak layu sikit.
3.     Masukkan sos tiram, lada hitam & kiub pati ayam beserta sadikit gula. Kacau sebatikan.
4.     Kemudian masukkan burung puyuh tadi bersama cili merah & cili padi. Kacau hingga bahan tumis tadi sekata dengan burung puyuh tadi.
5.     Sesuaikan dengan citarasa kita, bila sudah sekata tutupkan api & bolehlah di hidangkan.

No comments:

Post a Comment