Thursday, 23 April 2015

Sambal Udang Petai



SAMBAL UDANG PETAI

bahan-bahan

10 ekor udang-buang kulit dan bersihkan.

- 9 tangkai cili kering-buang biji dan rebus sekejap-toskan.
- 4 papan petai-kopek kulitnya.
- 3 labu bawang besar.
-1 ulas bawang putih.
- sedikit belacan.
- 1 keping asam gelugur.
- Gula melaka secukup rasa.
- Garam secukup rasa.
- Minyak untuk menumis.

cara penyediaan
1. Kisar cili kering,bawang besar,bawang putih dan belacan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi.
3. Masukkan udang serta petai  dan gaul sehingga rata.
4. Masukkan garam,gula melaka dan asam keping.
5. Masak sehingga sambal pekat.
6. siap untuk dihidangkan

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment