SAMBAL UDANG PETAI
bahan-bahan
- 10 ekor udang-buang kulit dan
bersihkan.
- 9 tangkai cili kering-buang biji dan
rebus sekejap-toskan.
- 4 papan petai-kopek kulitnya.
- 3 labu bawang besar.
-1 ulas bawang putih.
- sedikit belacan.
- 1 keping asam gelugur.
- Gula melaka secukup rasa.
- Garam secukup rasa.
- Minyak untuk menumis.
cara penyediaan
1. Kisar
cili kering,bawang besar,bawang putih dan belacan.
2. Panaskan
minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi.
3. Masukkan
udang serta petai dan gaul sehingga rata.
4. Masukkan
garam,gula melaka dan asam keping.
5. Masak
sehingga sambal pekat.
6. siap
untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment