AYAM MASAK MERAH MELETOP
bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam-potong mengikut selera anda
- 2 sudu besar cili kisar
- 3 biji bawang merah-dikisar
- 1 ulas bawang putih-dikisar
- 1 batang serai
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 sudu besar sos cili
- 1/4 biji bawang besar dihiris kasar
- 1/2 biji tomato
- 1/2 cawan kacang peas
- garam
§ gula
cara penyediaan
1.
Gaul ayam dengan
kunyit , garam dan 2 sudu besar tepung gandum atau tepung goreng ayam. Goreng
separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2.
Kisar bawang putih dan
bawang besar, kalau tumbuk halus pun boleh, ros guna blender sebab takde lesung
batu. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis tadi, bila dah naik bau baru
masukkan bahan kisar dan cili kisar, tumis hingga garing.
3.
Selepas itu masukkan
serai yang telah dititik ataupun yang telah dipotong dua, kacau sebati, tomato
di potong kecil dan masukkan dalam bahan tumisan tadi, biarkan tomato
betul-betul hancur, baru masukkan sos cili.
4.
Setelah kuah agak
pekat, baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati, sesuaikan
rasa, masukkan garam dan sedikit gula, akhir sekali baru masukkan kacang peas
dan bawang besar, setelah bawang besar layu, tutup api dan tabur sedikit dengan
hirisan daun sup atau daun ketumbar sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment