Sunday, 12 April 2015

Biskut Tiramisu


BISKUT TIRAMISU 2

Bahan-Bahannya:

1 peket biskut merie perisa coklat
1 tin susu cair 
1/2 tin susu pekat - saya kurangkan sebab tak suka manis sangat
4 sudu makan tepung kastard
1 cawan air
Secubit garam 
Nestum
Serbuk milo
 
 

Cara penyediaan

1. Satukan susu cair, susu pekat, tepung kastard, air dan garam ke dalam periuk.

2. Menggunakan api yang perlahan, masak dan kacau campuran kastard hingga adunan menjadi likat.
Tutup api

3.  Susun biskut dalam bekas/ loyang.

4. Masukkan adunan kastard dan ratakan supaya menutupi lapisan biskut. Taburkan nestum diikuti dengan serbuk milo.

5. Susun lagi lapisan biskut di atas lapisan kastard tadi. Lapiskan lagi dengan adunan kastard dan taburkan nestum diikuti oleh milo. Ulang langkah ini hingga habis.

6. Lapisan atas sekali, lapiskan dengan adunan kastard dan lebihkan taburan nestum dan serbuk milonya.

7. Simpan biskut tiramisu ini di dalam peti sejuk selama 2 - 3 jam. Lagi lama dalam peti sejuk, lagi sedap.

Hidangkan

2 comments: