TEMPOYAK IKAN PATIN
bahn-bahan
1 Ekor Ikan Patin-potong mengikut citarasa
anda
10 Biji Cili Padi-dikisar
1 Inci Kunyit Hidup-dikisar
1Sudu Besar Tempoyak
Daun Kesum Secukupnya
2 Kuntum Bunga Kantan
Air
Garam Secukup Rasa
5 Biji Limau Nipis
2 Biji Mentimun
cara penyediaan
1.bersihkan ikan-basuh menggunakan limau
nipis(untuk menghilangkan bau)
2. .Isi air ke dalam periuk dan masukkan bahan
yang dikisar-biarkan seketika
3.tambahkan tempoyak-kacau hingga rata
4. masukkan bunga kantan, daun kesum
5. masukkan ikan
6. Apabila ikan hampir masak masukkan mentimun
7. tambahkan garam secukup rasa.
8. siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment