bahan-bahan
§ 1 ekor ayam potong 16, bersihkan dan gaul
dengan garam kunyit
§ 5 ulas bawang merah-dihiris
§ 3 ulas bawang putih -dihiris
§ cili padi-dihiris
§ 1 inci halia -dihiris
§ 1 batang kulit kayu manis
§ 3 kuntum bunga lawang
§ 1 cawan kicap cap kipas udang manis
§ serbuk perasa
§ air asam jawa
§ 2 biji cili hijau belah dua
§ 1 labu bawang besar dipotong bulat
§ 1 biji tomato belah enam
§ sedikit serbuk lada hitam
cara-cara
1.
goreng ayam hingga
separuh garing. angkat dan toskan
2.
tumiskan bahan yang
telah dihiris..
3.
tambahkan bunga lawang
dan kayu manis-tumis sehingga kekuningan..
4.
masukkan air dan
kicap..
5. masukkan air asam jawa
6. masukkan serbuk perasa dan
serbuk lada hitam.
7.
masukkan ayam.
8. masukkan cili hijau..
9. masukkan bawang besar dan
tomato.
10.tperasakan dengan garam
11. siap untuk hidangkan
No comments:
Post a Comment