Thursday, 16 April 2015

Ayam masak kicap pedas



bahan-bahan
§  1 ekor ayam potong 16, bersihkan dan gaul dengan garam kunyit
§  5 ulas bawang merah-dihiris
§  3 ulas bawang putih -dihiris
§  cili padi-dihiris
§  1 inci halia -dihiris
§  1 batang kulit kayu manis
§  3 kuntum bunga lawang
§  1 cawan kicap cap kipas udang manis
§  serbuk perasa
§  air asam jawa
§  2 biji cili hijau belah dua
§  1 labu bawang besar dipotong bulat
§  1 biji tomato belah enam
§  sedikit serbuk lada hitam
cara-cara

1.     goreng ayam hingga separuh garing. angkat dan toskan
2.     tumiskan bahan yang telah dihiris..
3.     tambahkan bunga lawang dan kayu manis-tumis sehingga kekuningan..
4.     masukkan air dan kicap..
5.     masukkan air asam jawa
6.     masukkan serbuk perasa dan serbuk lada hitam.
7.     masukkan ayam.
8.     masukkan cili hijau..
9.   masukkan   bawang besar dan tomato.

10.tperasakan dengan garam 
11. siap untuk  hidangkan

No comments:

Post a Comment