Sunday, 19 April 2015

ayam madu kukus




bahan-bahan

§  1 ekor ayam-sederhana besar(dipotong mengikut citarasa anada)
§  Air asam
§  1 cawan Madu
§  5 sudubesar kicap manis
§  5 sudu besar Kicap masin
§  1 biji bawang besar-dihiris
§  4 ulas bawang putih-dikisar
§  Garam-secukup rasa
§  Gula pasir-secukup rasa
§  cili kering kisar-mengikut selera

cara penyediaan

1.     Lumurkan ayam dengan air jeruk,-perapkan seketika
2.     potong ayam mengikut citarasa anda
3.     Campur madu, kecap manis dan bawang putih-digaul rata
4.     Letakkan ayam dalam periuk kukus
5.     Tuang campuran madu di atas ayam.
6.     Tambahkan bahan yang lain.
7.     kukuskan ayam-lebih kurang sejam

8.     Siap untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment