AISKRIM APAM
bahan-bahan
- 3 cawan tepung gandum
- 4 biji telur
- 2 cawan gula
- 1 cawan minuman aiskrim soda(tin)
- 1 sudu makan ovalete
- pewarna dan perasa (ikut citarasa anda)
bahan untuk topping
-coklat masakan
- coklat rice
cara penyediaan
1- pukul telur sehingga kembang(putih dan gebu)
2- masukkan ovalette dan gula- pukul sehingga sebati
3- bahagikan kepada beberapa bahagian - untuk ditambah pewarna
4- bentukkan kertas menjadi kon dan didirikan di dalam cawan dan masukkan adunan (masukkan 2/3 kon sahaja)
5- masukkan kon-kon yang masih berdiri di dalam cawan ke atas periuk kukus
6- kukus selama 15-20 minit - angkat dan biarkan sejuk
7- cairkan coklat dan tuangkan diatas apam dan taburkan coklat - biarkan coklat menjadi beku dan siap untuk dihidangkan
*senasa kukus gunakan 3 tingkat,tingkat pertama dan kedua diarkan kosong dan gunakan tingkat ketiga untuk kukus supaya kertas kon tak basah
ok selamat mencuba
hamboii...sedapnye tgk pon dh mcm terasa...hiks
ReplyDelete