Wednesday 31 December 2014

BUBUR SOM-SOM




BUBUR SOM-SOM

Bahan-bahan

- 1 cawan tepung beras

- 1 cawan tepung jagung
- 5 helai daun pandan - dipotong pendek2 dan dikisar dengan 100 ml air. Ditapis dan diambil pati pandannya.
- 400 ml santan pekat + 1200 ml air (apa yg saya buat ialah menjadikan air pandan + santan + air = 1700 ml)
- 2 sudu teh garam
- 1 sudu teh pewarna hijau



cara penyediaan


1. Campurkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau rata.

2. Nyalakan api. Kacau sentiasa sehingga menggelegak dan bubur nampak berkilat.

3. Masukkan ke dalam mangkuk atau acuan yang digemari. Sejukkan.

4. Hidangkan bersama air gula merah


SIRAP GULA MERAH/ GULA MELAKA

Bahan-bahannya:

500 g gula merah / gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan – simpulkan


cara penyediaan

1. Campurkan semua bahan.

2. Masak atas api hingga gula merah larut. Tapiskan dan sejukkan

No comments:

Post a Comment