Sunday, 7 December 2014

Sup Bubur Ayam


BUBUR SUP AYAM


bahan-bahan untuk bubur nasi

-beras - dalam 2 pot
- 1 inci halia - dihiris halus
- garam - secukup rasa

cara membuat bubur nasi

1. cuci beras hingga bersih dan campurkan beras dengan air - saya campur dengan 3 cawan air

2- masak bubur sehingga pekat(saya gunakan dapur biasa lebih senang nak jaga api)  dan biarkan sejuk


bahan untuk sup

-1/2 ekor ayam - potong mengikut selera
- 4 bawang putih - dihiris
-1 1/2  bawang besar - dihiris
-1 1/2 inci halia - dihiris halus
- perencah sup bunjut
- 1 biji kentang - potong dadu
- 1 biji lobak merah - dipotong dadu
- daun sup - dihiris halus
- garam secukup rasa

cara penyediaan sup

1. tumiskan bawang putih,bawang besar dan halia - sehingga naik bau

2. masukkan air,perencah sup bunjut dan ayam - didihkan sehingga ayam menjadi empuk

3. masukkan kentang dan lobak merah - didihkan sehingga kentang dan lobak menjadi lembut dan ayam masak dan perasakan dengan garam

4- taburkan daun sup dan ketepikan


bahan untuk sambal kicap(jika anda suka pedas)

- 10 hingga 15 biji cili padi
- 3 biji bawang putih
- 1 sudu teh gula
- kicap


cara penyediaan sambal kicap

1. gorengkan cili dan bawang putih - tutupkan kuali anda kerana miyak akan merecik sebab cili akan meletup-letup

2. setelah cili dan bawang putih menjadi layu - masukkan kedalam blender atau lesung batu

3- tumbuk cili sehingga hancur dan campurkan dengan kicap dan gula

**untuk cili ni bergantung pada anda tahap manis dan pedasnya**

cara menghidangkan sup bubur ayam

- ambil bubur dan tuangkan sup dan taburkan dengan ikan bilis goreng(jika ada) dan campurkan sambal kicap(jika ingin pedas)

selamat mencuba





No comments:

Post a Comment