BUBUR SUP AYAM
bahan-bahan untuk bubur nasi
-beras - dalam 2 pot
- 1 inci halia - dihiris halus
- garam - secukup rasa
cara membuat bubur nasi
1. cuci beras hingga bersih dan campurkan beras dengan air - saya campur dengan 3 cawan air
2- masak bubur sehingga pekat(saya gunakan dapur biasa lebih senang nak jaga api) dan biarkan sejuk
bahan untuk sup
-1/2 ekor ayam - potong mengikut selera
- 4 bawang putih - dihiris
-1 1/2 bawang besar - dihiris
-1 1/2 inci halia - dihiris halus
- perencah sup bunjut
- 1 biji kentang - potong dadu
- 1 biji lobak merah - dipotong dadu
- daun sup - dihiris halus
- garam secukup rasa
cara penyediaan sup
1. tumiskan bawang putih,bawang besar dan halia - sehingga naik bau
2. masukkan air,perencah sup bunjut dan ayam - didihkan sehingga ayam menjadi empuk
3. masukkan kentang dan lobak merah - didihkan sehingga kentang dan lobak menjadi lembut dan ayam masak dan perasakan dengan garam
4- taburkan daun sup dan ketepikan
bahan untuk sambal kicap(jika anda suka pedas)
- 10 hingga 15 biji cili padi
- 3 biji bawang putih
- 1 sudu teh gula
- kicap
cara penyediaan sambal kicap
1. gorengkan cili dan bawang putih - tutupkan kuali anda kerana miyak akan merecik sebab cili akan meletup-letup
2. setelah cili dan bawang putih menjadi layu - masukkan kedalam blender atau lesung batu
3- tumbuk cili sehingga hancur dan campurkan dengan kicap dan gula
**untuk cili ni bergantung pada anda tahap manis dan pedasnya**
cara menghidangkan sup bubur ayam
- ambil bubur dan tuangkan sup dan taburkan dengan ikan bilis goreng(jika ada) dan campurkan sambal kicap(jika ingin pedas)
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment