RENDANG AYAM JAWA
bahn-bahan
- 1/2 ekor ayam - di potong mengikut citarasa anda
- 3 helai daun limau purut - di hiris
- 1 batang serai - diketuk
- 1 cawan santan
- 1 biji tomato - dibelah 4
- 1 keping - asam keping
- 7 hingga 10 biji cili padi - dikisar
- 2 sudu besar cili giling
- 1 inci halia-dikisar
-1 inci lengkuas - dikisar
- 1/2 inci kunyit hidup - dikisar
- 1 biji bawang besar - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 3 biji bawang putih - dikisar
- 3 biji buah keras - dikisar
cara penyediaan
1- Tumiskan semua bahan yang telah dikisar bersama dengan serai-tumis sehingga pecah minyak
2- Masukkan ayam dan biarakan seketika - hingga ayam separuh empuk
3- Masukkan santan, asam keping , tomato dan daun limau purut
4- Renehkan sehingga ayam menjadi empuk dan kuah menjadi sedikit kering(gunakan api yang perlahan)
5- Siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
Tak pandai masak rendang. Tapi APA salahnya nak Cuba kan?
ReplyDelete