Tuesday, 2 December 2014

Rendang Ayam Jawa



 RENDANG AYAM JAWA

bahn-bahan

- 1/2 ekor ayam - di potong mengikut citarasa anda

- 3 helai daun limau purut - di hiris

- 1 batang serai - diketuk

- 1 cawan santan

- 1 biji tomato - dibelah 4

- 1 keping - asam keping

- 7 hingga 10 biji cili padi - dikisar

- 2 sudu besar cili giling

- 1 inci halia-dikisar

-1 inci lengkuas - dikisar

- 1/2 inci kunyit hidup - dikisar

- 1 biji bawang besar - dikisar

- 2 ulas bawang putih - dikisar

- 3 biji bawang putih - dikisar

- 3 biji buah keras - dikisar

cara penyediaan

1- Tumiskan semua bahan yang telah dikisar bersama dengan serai-tumis sehingga pecah minyak

2- Masukkan ayam dan biarakan seketika - hingga ayam separuh empuk

3- Masukkan santan, asam keping , tomato dan daun limau purut

4- Renehkan sehingga ayam menjadi empuk dan kuah menjadi sedikit kering(gunakan api yang perlahan)

5- Siap untuk dihidangkan

selamat mencuba

1 comment:

  1. Tak pandai masak rendang. Tapi APA salahnya nak Cuba kan?

    ReplyDelete