AYAM PAPRIK
bahan-bahan
4 ketul ayam - dihiris
kecil
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris bulat kasar
1 biji cili merah - dihiris serong
11 biji cili api - dipecah-pecahkan aje
2 helai daun limau purut - disiat-siat
bunga kobis - dihiris kecil
2 biji putik jagung - dihiris serong
1/2 biji karot - dihiris serong
2 biji kacang panjang - dipotong 1 inci
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
garam
1 cawan air
cara penyediaan
Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
Tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan cili kisar. Tumis hingga
pecah minyak.
Masukkan semua sos. Tumis hingga
pecah minyak.
Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga
isi ayam layu.
Masukkan air. Masak hingga mendidih.
Masukkan garam dan sedikit serbuk
perasa. Kacau rata.
Masukkan semua bahan hiris. Kacau
rata. Masak hingga sayur empuk. (Kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah
sedikit lagi air).
Tutup api dan hidangkan
No comments:
Post a Comment