KUIH CARA MANIS
bahan-bahan
Bahan-Bahan A:
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan santan pekat
- 1 biji telur
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 1/2 cawan air daun pandan (dari 4 helai daun pandan yg dikisar dan ditapis)
- Sedikit garam
- Pewarna hijau
Bahan B: (Untuk Inti)
- Gula pasir - lebih kurang 1/3 sudu teh bagi setiap kuih cara
Bahan C: (Untuk sapuan pada dasar loyang)
1 helai daun pandan - diikat dan dikoyak-koyakkan.
Sedikit minyak masak
cara penyediaan
1. Blend semua bahan A.
2. Panaskan loyang. Guna api yang
paling perlahan.
3. Sapu dasar loyang dengan minyak.
Pastikan tiada minyak yang bertakung pada dasar loyang.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang
sehingga 3/4 penuh. (Jangan penuh-penuh sangat)
5. Bila dasar adunan dah nampak masak,
masukkan gula pasir.
5. Tutup loyang dengan penutup periuk.
Biarkan kuih cara masak sepenuhnya
( tiada lagi cecair tepung di atasnya).
6. Keluarkan kuih cara dari loyang.
Pasang-pasangkan.
7.Ulang langkah 3 - 7 hingga adunan
habis.
8. siap untuk dihidangkan.
selamat mencuba
aaa lama tak makan kuih nie
ReplyDeleteWow pasti sedap kan?? :)
ReplyDelete