Saturday, 27 December 2014

Laksa Kedah


LAKSA KEDAH

bahan-bahan

- 2 bungkus laksa - dibasuh dan dicelur dalamair yang mendidih
10 ekor ikan kembung
-10 ekor ikan selayang (Ikan sardin)
-18 - 20 keping asam gelugor
- 15 biji bebola ikan - dibelah dua 
- 1 ikat daun kesom
- 3 kuntum bunga kantan
- Garam - secukup rasa

bahan yang dikisar

- 2 biji bawang besar
- 3 inci belacan bakar
- 4 sudu makan cili kering kisar


bahan tambahan(untuk ulam)

-1 ikat daun selom - di hiris
- 1 biji timun - dihiris mancis
- Daun salad - dihiris
- 20 biji cili padi - dipotong bulat
- 4 biji bawang besar - dimayang nipis
- Telur - dibelah dua
- Limau Kasturi - dibelah dua


cara penyediaan

1. Bersihkan ikan dan asingkan kepala dan ekor 

2. Rebuskan ikan bersama air - air yang digunakan sama paras dengan ikan.

3. Masukkan 10 keping asam gelugor - Rebus sehingga ikan masak

4. Asingkan isi ikan dan tulang dan blend isi ikan - blenderkan isi ikan bersama air ( lebih kurang 3/4 penuh blender)

5. Tapiskan air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yang telah dikisar tadi

6. Masukkan bahan kisar (A) ke dalam periuk.

7. Tambahkan air kedalam periuk - saya sukat guna blender (3/4 blender)

8. Masukkan 8 keping asam gelugor. - masak hingga mendidih

9. Masukkan daun kesom, bunga kantan dan fishball. - Masak hingga mendidih.

10. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa

11. Tutup api (kuah dah siap)

cara menghidang

1. masukkan laksa ke dalam mangkuk - kuantiti mengikut selera anda

2. Masukkan bahan ulam - ikut selera anda juga tapi limau tu 1/2 biji dah ok kot, kalau kurang masam boleh guna sebiji

3. Tuangkan kuah diatasnya.

4. Silalah menjamu selera

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment