LAKSA KEDAH
bahan-bahan
- 2 bungkus laksa - dibasuh dan dicelur dalamair yang mendidih
- 10 ekor ikan kembung
-10 ekor ikan selayang (Ikan sardin)
-18 - 20 keping asam gelugor
- 15 biji bebola ikan - dibelah dua
- 1 ikat daun kesom
- 3 kuntum bunga kantan
- Garam - secukup rasa
- Garam - secukup rasa
bahan yang dikisar
- 2 biji bawang besar
- 3 inci belacan bakar
- 4 sudu makan cili kering kisar
- 3 inci belacan bakar
- 4 sudu makan cili kering kisar
bahan tambahan(untuk ulam)
-1 ikat daun selom -
di hiris
- 1 biji timun - dihiris mancis
- Daun salad - dihiris
- 20 biji cili padi - dipotong bulat
- 4 biji bawang besar - dimayang nipis
- Telur - dibelah dua
- Limau Kasturi - dibelah dua
cara penyediaan
1. Bersihkan ikan dan asingkan kepala dan ekor
2. Rebuskan ikan bersama air - air yang digunakan sama paras dengan ikan.
3. Masukkan 10 keping asam gelugor - Rebus sehingga ikan masak
4. Asingkan isi ikan dan tulang dan blend isi ikan - blenderkan isi ikan bersama air ( lebih kurang 3/4 penuh blender)
5. Tapiskan air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yang telah dikisar tadi
6. Masukkan bahan kisar (A) ke dalam
periuk.
7. Tambahkan air kedalam periuk - saya sukat guna blender (3/4 blender)
8. Masukkan 8 keping asam gelugor. - masak hingga mendidih
9. Masukkan daun kesom, bunga kantan
dan fishball. - Masak hingga mendidih.
10. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
11. Tutup api (kuah dah siap)
cara menghidang
1. masukkan laksa ke dalam mangkuk - kuantiti mengikut selera anda
2. Masukkan bahan ulam - ikut selera anda juga tapi limau tu 1/2 biji dah ok kot, kalau kurang masam boleh guna sebiji
3. Tuangkan kuah diatasnya.
4. Silalah menjamu selera
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment