TAUCU IKAN GELAMA
bahan-bahan
- 6 ekor ikan gelama - dicuci dan di kelar
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 1 biji bawang besar - dihiris
- 2 biji cili hijau - di belah 2
- 1 keping asam keping
- 2 peket taucu
- 1 inci halia - dihiris
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- 1 biji bawang merah - dihiris
- garam secukup rasa
cara penyediaan
1. Perapkan ikan dengan garam kemudian digorengkan sehingga rangup
2. Tumiskan halia,bawang putih dan bawang merah - sehingga naik bau
3. masukkan taucu dan tumiskan lagi
4. masukkan air 1 cawan,asam keping dan cili hijau - masak sehingga mendidih
5. perasakan dengan garam - tapi taucu ni pun dah masin
6. Masukkan bawang besar - masak sehingga bawang layu
7. Tutupkan api dan siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment